تعریف توسعه منابع انسانی (HRD)
توسعه منابع انسانی Human Resource Development که به اختصار به آن HRD گفته میشود، به موضوعاتی نظیر آموزش پرسنل پس از استخدام، ایجاد فرصتهای مناسب جهت آموختن مهارتهای جدید، دراختیار قرار دادن منابع و امکانات لازم، شناسایی کارمندان مستعد و کلیدی سازمان، کمک به بهبود مسیر شغلی اعضاء سازمان و سایر فعالیتهای توسعهای اشاره میکند.
به طور کلی، اهداف توسعه منابع انسانی عبارتند از:
افزایش توانمندیها و مهارتهای هر یک از کارمندان
ایجاد بسترهای لازم برای توسعه فردی و شغلی کارمندان، به نحوی که خدمات بهتری نیز به مشتریان ارائه شود
ایجاد سازگاری و هماهنگی میان قابلیتها و وظایف شغلی کارکنان
به وجود آمدن روابط مثبت در میان کارمندان و مدیران
افزایش روحیه کار تیمی
ایجاد همکاری بیشتر میان بخشها و واحدهای مختلف سازمان
دستیابی به اهداف سازمان
معرفی ابعاد توسعه منابع انسانی :
به طور کلی، ابعاد HRD را میتوان در موارد زیر دانست:
شغلی
اولین و پررنگترین مزیت ارائه آموزشهای تخصصی و حرفهای به هر یک از کارمندان، انجام صحیح امور از سوی آنها است. به عبارت دیگر، توسعه منابع انسانی در بعد شغلی، باعث بهبود عملکرد کارکنان خواهد شد. از سوی دیگر، کارمندان با علاقه و دقت بیشتری از ابزار و تجهیزات موجود در محیط کار استفاده میکنند که این امر موجب اتلاف کمتر و بهره وری بیشتر خواهد شد.
خلاقیتی
این بعد حاکی از این است که میتوان با استفاده از ظرفیتها و خلاقیتهای فردی، سازمانی خلاق و مبتکر داشته باشیم. سازمان خلاق، دارای کارایی و اثربخشی بیشتری نسبت به سایر رقبای خود میباشد و نیروی انسانی خلاق نیز، نوعی مزیت رقابتی ضروری برای سازمانهای فعلی به شمار میآید.
فکری
در بعد فکری HRD، باید سازمان را به سمت تفکر منطقی پیش ببریم. به این شکل که کارمندان با اشتیاق فراوان حاضر به تولید افکار جدید و ارائه آنها باشند. تنها در این صورت است که میتوان انتظار داشت، سازمان به اصلاح و بهبود خود ادامه دهد.
نگرشی
اگر تمام افراد حاضر در یک تیم یا سازمان، نگرشهایی عمیق، اصولی و منطبق بر ارزشهای سازمانی داشته باشند، میتوان به پیشرفت و موفقیت سازمان امیدوار بود. بنابراین، آموزش و سرمایه گذاری برای تغییر نگرشهای کارکنان، بهبود عملکرد و رفتارهای آنان را به دنبال خواهد داشت.
……………………………
تعریف و اهمیت برنامهریزی منابع انسانی
برنامهریزی منابع انسانی یعنی سازمان ما در آینده به چه تعداد افراد با چه مهارتها و قابلیتهایی نیاز دارد و این نیازها را از چه منابعی باید تامین کند؟
به عبارت دیگر برنامهریزی نیروی انسانی تضمین میکند که افراد مناسب با شایستگی و توانمندی مناسب و در زمان مناسب در عناوین شغلی مورد نیاز سازمان قرار میگیرند.
برنامهریزی منابع انسانی یکی از فرآیندهای اصلی مدیریت منابع انسانی در سازمان است که به عنوان پیش نیاز فرآیند جذب و استخدام اهمیت بسیاری دارد که البته متاسفانه در بسیاری موارد مغفول میماند.
این برنامهریزی مجموعه تلاشها، تحلیلها و تدابیری است که کمک میکند، تا بر اساس اطلاعاتی که از اهداف، برنامهها، چالشها و قوت و ضعفهای سازمان از یک سو و روند(نرخ) خروج از خدمت کارکنان سازمان(که به دلایل مختلف مثل استعفا، بازنشستگی، اخراج، از کارافتادگی و … اتفاق میافتد) داریم، نیاز سازمان به نیروی انسانی برای ماهها و سالها آینده برآورد و تعیین شود.
برنامهریزی منابع انسانی قرار است به این سوال پاسخ دهد: سازمان ما در آینده به چه تعداد افراد با چه مهارتها و قابلیتهایی نیاز دارد و این نیازها را از چه منابعی باید تامین کند؟
برنامهریزی منابع انسانی تضمین میکند که استعدادهای مناسب با مهارتهای مناسب در زمان مناسب در نقشهای مناسب قرار میگیرند. برنامهریزی منابع انسانی یک نقشه راه خاص است که به متخصصان منابع انسانی کمک میکند تا نیازهای استعداد سازمان را با اهداف تجاری آن هماهنگ کنند.
برنامهریزی منابع انسانی در سازمان
برنامهریزی نیروی انسانی در یک سازمان بر ۲ پایه اصلی استوار است که عبارت است از:
1-تحلیل عرضه منابع انسانی
تحلیل عرضه منابع انسانی شامل تعداد کارکنان موجود، مهارتها و قابلیتهایی آنها، استعدادها و آمادگی آنها برای جابجایی افقی و عمودی و اطلاعاتی از این قبیل است. در تحلیل عرضه منابع انسانی، داشتن یک نظام اطلاعاتی دقیق و جامع میتواند موثر و مفید باشد به کمک اطلاعات و گزارشات تولیدی چنین نظامی است که میتوانیم بدانیم.
2-تحلیل تقاضای منابع انسانی
تحلیل تقاضای منابع انسانی، نیازهای آتی سازمان به تعداد بیشتری از کارکنان و مهارتها و قابلیت های مورد نیاز را تعیین میکند.
در تحلیل تقاضای نیروی انسانی باید از منابع اطلاعاتی محتلفی کمک بگیریم. اهداف و برنامههای استراتژیک سازمان، برنامههای سازمان برای کاهش یا گسترش حد و مرز کسب و کار برای مثال تصمیم برای ایجاد خطوط تولید جدید یا متوقف کردن برخی خطوط تولید) و استراتژیهای سازمان در استفاده از تکنولوژی و… از جمله این منابع اطلاعاتی هستند همچنین میتوان برای این پیش بینی از روشهای کمی مثل نرخ روند و یا روشهای کیفی مثل استفاده از نظر خبرگان استفاده کرد.
بدون دیدگاه